Полетно училище с Calef Letorney

Име: Calef Letorney Възраст: 34. Живее в: Уестфорд

Семейство: Родители, Марк и Андреа; брат, Греъм; куче, Омир Нютон; Коте, специален агент за обяд

Основни спортове: парапланеризъм, каяк с бяла вода, ски:

Професия: вицепрезидент в Rovers North; Инструктор по парапланеризъм, паралиден Нова Англия

Calef Letorney си направи име като фрийстайл каяк, но в наши дни той търгува водата за небето. Той е собственик на Paraglide New England, разположен в Уестфорд в северозападен окръг Chittenden, където е един от трима летателни инструктори. Докато много хора може да смятат, че парапланерингът се квалифицира като спорт на адреналин, Ленорни моли да се различава, като го нарича „шах в небето“.

Calef Letorned засне полета си от Западен Рутланд до Ню Хейвън.

Как влязохте в каяк на Whitewater, първия ви спорт?

Израснах в Уестфорд. Влязох в каяк, защото видях снимка на каяк на Whitewater в списание. Бях толкова заинтригуван! И така, когато видях летен лагер за каяк на Whitewater в Clearwater Sports в Уейтсфийлд, трябваше да отида. След няколко години на Clearwater Trips отидох на летен лагер за приключенски куест до Канада. Уестфорд нямаше гимназия, затова избрах да отида в Академията в Adventure Quest, която беше в Браунсвил, VT.

Тогава как станахте национален шампион?

В Adventure Quest, всеки семестър ще пътуваме до места като Канада, Еквадор, Нова Зеландия, Чили и Непал. Живяхме в палатки месеци наред и се редувахме готвене и почистване. Започнах с The Slalom Kayakaking Group и на следващата година преминах към фрийстайл каяк, известен като „Родео“. Каяк над 200 дни в годината, бързо се справих. Направих американския отбор три пъти, бях национален шампион два пъти и отидох на Световното първенство през 2001 г. Бях в Боулдър през 2005 г., когато научих, че можете да походите, за да стартирате и да се извисявате с часове на крило, направено от найлонова и зъбна нишка. В рамките на няколко дни бях намерил инструктор и започнах да взема уроци.

Колко време, докато не се оправиш?

На тренировъчния хълм се научавате да стартирате и кацате, но след това са необходими години, за да научите какво да правите между тях; как да се извисява с птиците. Преместих се във Вермонт през януари 2007 г. По това време вече бях напреднал пилот и затова успях да летя на признатите обекти на асоциацията за плъзгане на Вермонт в Западна Рутланд и Бърк. По -късно започнахме да летим Sugarbush и няколко други обекта, включително Мон Ямаска в Квебек. През 2010 г. получих лиценза си за тандем USHPA в Morningside Park, в Ню Хемпшир. Същата година започнах да преподавам пилоти, завършили тренировъчен хълм как да летят по -големите, много по -сложни планински обекти в Вермонт, като Бърк. Исках да летя с други хора, които са достатъчно квалифицирани, за да изстреляте от планински обект посред ден, да закача термично, което е колона с издигащ се въздух, да се изкача до 500 фута под облачната основа (законовата граница) и след това да летя за четири до пет часа. Тъй като пилотите на Paraglider от това ниво на умения не са пребивавали във Вермонт, реших, че трябва да ги инструктирам сам.

По -долу графиката показва един от най -дългите полети на Калеф на 8 юли 2018 г. – един от петте най -дълги, които е направил. Леторни лети на 37 мили, изстрелвайки се от място близо до Рутланд.

Как в крайна сметка започнахте училище за парапланеризъм?

Започнах да преподавам ски приятели и пилоти на Hang-Glider. Изграждах екипаж от солидни летящи приятели и той работеше. Преди няколко години основах лешоядите, които описваме като „фалшив летящ клуб, който прави истински летящ“. фалшив, защото нямаме такси или контролирани сайтове за стартиране; Това е просто група от 60 пилоти, споделящи нашите летящи планове. Тогава се срещнах с партньорите на моята компания, Пол Сомърсет и Райън Дън и идеята за пълноценна школа за парапланеризъм се събра.

Как се включиха?

Един ден Павел ме извика – той беше приятел на приятел. След като се премести във Вермонт, за да се възстанови от инцидент с скок на размах на крила, той пропусна акробатично парапланеризъм. Така той закупи лодка и лебедка с 6500 фута линия с цел да теглете хората на езерото Champlain, за да могат да стигнат до 4500 фута във въздуха. Това беше Коледа за парапланера за мен. Втурнах се в лешоядите и за нула време имахме топка, която теглеше езерото. Не мина много време, преди да разберем, че сме създали кошмар за отговорност и единствените услуги бяха да спрем да теглете или да създадем корпорация, така че да можем да закупим застраховка за търговска отговорност. Основаването на летателно училище просто има смисъл, защото вече правех соло и тандемна инструкция и водеше екскурзоводски пътувания до Мексико. Пол беше сертифициран за усъвършенстван инструктор на USHPA, тъй като началото на 90 -те години. Знаех, че двамата не можехме да го направим сами, така че убедих Райън Дън да се присъедини към начинанието. Райън беше продал компанията си няколко години по -рано и бързо се пристрасти към парапланеризъм

Къде инструктирате във Вермонт?

Ние инструктираме в Западна Рутланд, Бърк и Мон Ямаска, в Южен Квебек. начинаещите започват при спокойни условия сутрин и вечерnull